Klimaatkrachtig logo Menu

menu

Contrast

Tuin van Peter en Setsuyo

25 mrt 2021

Peter en Setsuyo wilden graag een groene tuin aanleggen rond hun pas opgeleverde nieuwbouwwoning. De overbuurvrouw bracht hen op het idee om maatregelen te nemen om extra water op te vangen met financiële steun uit de stimuleringsregeling van Delfland.

“We kunnen het heel idealistisch maken, maar eerlijk gezegd wilden we gewoon graag een groene tuin”, zegt Setsuyo. Via internet kwamen Setsuyo en Peter te weten wat klimaatadaptatie is en lazen ze dat Delfland daarvoor een stimuleringsregeling heeft. “Heel verantwoord natuurlijk, maar een klimaatadaptieve tuin is eigenlijk vooral leuk. Toen we er meer over lazen, vonden we het interessant om daar iets mee te doen.”

Ontwerpen met hovenier

Samen met de hovenier maakten ze het tuinontwerp: grastegels, een wadi  en vijver om hemelwater in op te vangen, een regenton en sedumdaken op de garage en het tuinhuisje. “Alles wat maar enigszins mogelijk was, deden we gewoon.”

Het verschil maken

Peter en Setsuyo zijn heel tevreden. Ze merken dat de sedumdaken op de garage en het tuinhuisje isolerend werken. De temperatuur blijft er vrij stabiel zonder dat ze de ruimtes verwarmen. Hun wadi in de voortuin vangt na een bui flink wat water op. En met het water uit de regenton onderhouden ze hun moestuin.
Peter en Setsuyo zijn trots op hun tuin en op hun bijdrage aan drogere voeten in de buurt. “We hopen dat ons verhaal aanslaat. Dat meer mensen meedoen. Eén is niet genoeg. Als meer mensen meedoen, kunnen we met elkaar het verschil maken.”

Ook van plan een groene tuin aan te leggen? Kijk hier voor meer informatie over de stimuleringsregeling.